30 september, 2022

Hösten: En lista

Hej på er, där ute. Idag är det fredag och jag befinner mig i slutet av ännu en vecka av att existera i denna värld. En värld där födelsedagsfirande, tvättider, veckohandling och frukostgröt ska samsas med nyheter om gasläckor, krigsoffer och skenande elpriser. En konstig värld, en konstig tid. Men kanske är det alltid så, oavsett när eller var man befinner sig. 

Hur som helst: Det är september, och snart oktober. Oj. Årstidens första, välkomnande månad vinkar adjö och jag har knappt hunnit vika ihop sommarkläderna ännu. Och även om hösten redan är här, så är den ju väldigt lång - särskilt i Skåne, där vintern knappt ens kommer alls. Därför gör det då inte så mycket att min höstlista är lite försenad, den med:

I höst vill jag fokusera på: Att hitta, och hålla fast vid, en slags… balans. Förra hösten var min allra första i Lund, och jag minns att jag blev överväldigad av alla starka viljor inom mig. Jag ville klara av plugget, ville umgås med alla nya och gamla vänner, ville vara kreativ, få det fint i lägenheten, jobba extra, gå på körsång och en massa annat. Och även om jag älskade allt, var glad och tacksam för min nya vardag, blev det för mycket. Jag kände mig ständigt otillräcklig och misslyckad, och just de känslorna har jag försökt tackla under de senaste veckorna. Behandling, jobb, plugg, vänner, kreativitet och allt det där; Ja, det är helt enkelt lätt att bli överväldigad. Så. Jag vill hitta någon slags balans - och jag återkommer när jag kommit på hur jag ska bära mig åt. :)

 I höst vill jag ha mer av: Balans, då då. Känslan av att vara tillräcklig, att hinna med. Ro i kroppen, och bekräftelse på att jag gör rätt när jag går emot alla mina inre demoner. Vardagskvällar hemma, tillsammans med fina vänner; matlagning, tv-program och skymning utanför fönstret. Söndagar med min mamma; en fin frukost, en skogspromenad, ett loppisbesök och helstekt kyckling i ugn till söndagsmiddag. Mamma <3. 

 I höst vill jag ha mindre av: Dålig hy, för små byxor, ensamhet och att frysa. Lösningarna är väl att investera i en bra fuktkräm, att slänga ut alla kläder i för små storlekar, att planera in umgänge med nära och kära samt att fortsätta äta bra (Oj, vad man kan frysa när man är underviktig. Dit vill jag inte igen!).

I höst vill jag titta på: Hmm. Jag är sugen på att gå på bio en regnruskig kväll. Några premiärer som tilltalar mig är till exempel See how they run och Hilma. Utöver det ser jag fram emot att ägna söndagskvällarna till att följa Tunna blå linjen - vilket är extra intressant nu när jag faktiskt känner till de olika områdena i Malmö. Jag längtar även efter att åka hem till familjen en helg, laga en trevlig middag och sedan se en klassiker som When Harry met Sally eller Good Will Hunting. Fint. 

I höst vill jag lyssna på: I höst vill jag lyssna på regnsmatter mot fönsterrutan medan tekokaren pyser i köket. Nä. Eller jo. Faktiskt. Men jag lyssnar även gärna på poddar, till exempel Meny i P1 (Det varmaste och tryggaste man kan lyssna på.) och Lotta Lundgrens nya podd Jordkommisionen. Jag är ingen musikmänniska, och är ganska intolerant mot störande bakgrundsljud, men ifall andan faller på sätter jag gärna på min höstlista, Flora Wiströms skrivarlista eller butiken Søstrene Grenes klassiska lista

 I höst vill jag läsa: Just nu läser jag ganska mycket kurslitteratur, och trots att det kan vara tråkigt stundvis så är den faktiskt väldigt intressant och tilltalande. Jag läser en kurs om barnkultur och får därmed djupdyka ner i barnböcker, läsa om film för barn och lära mig om hur barn påverkas av sånt som vi vuxna anser att de bör tycka om. Väldigt rolig läsning - tro det eller ej. Utöver kurslitteraturen, då? Tja, jag önskar att jag hade tid och ro nog att ta mig an utvandrarserien, som står i min bokhylla. Men innan dess ska jag packa upp ett bokpaket med ett fint innehåll som jag köpt till mig själv men lämnat oöppnat. Kanske gör jag det nu till helgen!

I höst vill jag ha på mig: Egentligen hade jag planerat att hålla i pengarna hela hösten - allt känns ju så osäkert med ekonomin. Samtidigt har jag vuxit ur kläder som jag burit tidigare vintrar, och jag tror att det är en dålig idé att gå omkring med byxor som tidigare passat men som nu sitter åt, när man försöker bli frisk från en ätstörning. Faktiskt. Kanske får jag göra mig själv en tjänst och spendera några hundralappar på nya, mjuka och sköna plagg, helt enkelt. Till exempel ett par varma strumpbyxor och en stickad klänning, eller ett par nya manchesterbyxor.

I höst vill jag lära mig: Hmm. Kanske vill jag egentligen allra helst lära andra agera annorlunda. Jag har personer i min närhet som jag skulle önska kunde tänka om och ändra på vissa beteenden, för att både må bättre själva och i längden få mig att må bättre när jag umgås med dem. Åh, ni vet när man fått nya insikter om någonting och bara vill att alla andra ska inse samma sak? Den känslan. 


 I höst vill jag äta och dricka: Oj, oj oj. Aldrig är man väl så sugen på mat som när den värsta sensommarhettan lagt sig och varma måltider faktiskt känns tilltalande igen. På min lista över sådant jag vill laga och äta står trygga och snälla husmansrätter - kanske kålpudding, raggmunk och gulasch, scones med smör, limpmackor med prickig korv på en skogsutflykt, diverse grötskålar med äppelkompott, soppa, soppa, soppa och chaite. Dessutom: Att baka kanelbullar tillsammans med mamma vore en utmaning mot ätstörningen och därmed också en riktig vinst för Hanna.

Tack till Emma, min ständiga inspirationskänsla och husmorskompanjon, för listan. Läs om hennes höst här!
Höstliga kramar,
H

1 kommentar :

  1. Mmm vill bara djupdyka in i hösten nu. Djupt ner bland regnsmatter, filmklassiker, kålpuddingar och chaite. Puss!

    SvaraRadera