25 maj, 2022

En liten lista om ett ganska stort ämne


 Hej på er, alla fina.
Jag har inte skrivit något ordentligt här på bloggen
på ett tag nu. Inte för att jag inte vill,
utan kanske för att all min hjärnkapacitet
går åt till att läka, gå i dagvårdsbehandling
och försöka ta hand om alla känslor som följer
utav det.

För några veckor sedan delade jag ett inlägg
på min Instagram, där jag skrev lite om det där
med ätstörningar, och mer specifikt:
min egen upplevelse av dem.
Jag fick många fina kommentarer och hälsningar
med stöd och förståelse. Tack för det.
En sak som jag inte fick fram i det där inlägget,
men som jag gärna för fram, är att en ätstörning
sällan betyder att personen i fråga hatar mat.
Oftast är det helt tvärtom - och så även i mitt fall.

Jag älskar att vara i köket, prata om mat, lära mig om
mat, se mat som en konstform, som en kulturbärare,
som ett hantverk och en upplevelse.
Och eftersom jag numera ägnar många av dygnets 
timmar till att leta recept, planera måltider och 
utmana mina rädslor,
tänker jag mycket på just mat.
Här följer därför en liten favoritlista
I just det ämnets tecken:


Dagens bästa måltid 
Frukost. Utan tvekan frukost.

Alltid i min kyl
Havremjölk, yoghurtkvarg med Tahitivanilj, 
äpplen eller päron, jordnötssmör, ajvar och balsamvinäger. 
Bland annat.


Alltid i mitt skafferi
Havregryn, granola, kakao, kanel, kaffe samt te till
mina gäster.

Den godaste frukten
Mango. Herregud.

Ett fint matminne
Jag har många, många fina matminnen. 
Just nu tänker jag på fiskpinnarna med mos
och rivna morötter med äpple som jag och min syster
fick till lunch hemma hos mormor när hon var barnvakt.
Frasigt, smörigt, fluffigt. <3


Ett sämre matminne
Alla gånger jag blivit serverad pytt i panna med ägg och rödbetor.
Kanske är det det värsta jag vet i matväg.

Livets sista måltid
En hel, nybakad brödlimpa skuren i tjocka skivor, 
med smör och pålägg.
:)


En sommarfrukost
En skål med riktigt god, len yoghurt, rostad granola
och massor av jordgubbar + surdegssmörgås med färskost och tomat.
Gärna på valfri brygga eller under ett äppelträd.

En trevlig matsäck
Några inplastade, halvmjuka limpsmörgåsar med stekt ägg,
kalla köttbullar och lingondricka.


En temamiddag jag skulle vilja hålla
En riktigt autentisk amerikansk Thanks giving hade varit fint
att bli bjuden- och bjuda på.

Några måsten på julbordet
Skinkknäcket med senap, den kallrökta laxen, Lantz kavring med 
ost, grönkålspajen, Jansson ... Eh ja, nästan allt, egentligen.

Goda smakkombinationer
Rågbröd, smör och banan.
Keso, kanel och varma jordgubbar.
Havregrynsgröt, vaniljkvarg och aprikoskräm.
Melon, lime och havssalt.


I matbutiken...
Vandrar jag omkring länge, länge, tittar på allt spännande,
förundras över det stora utbudet - och har svårt att ta beslut.

Den godaste skollunchen
En favorit, som jag fortfarande saknar ibland, är lågstadiets
potatis och purjolökssoppa. Kanske var hemligheten... pulversoppa?

Favoriter på café
Havrecappuccino, scones, pesto- och tomatsmörgås, 
smulpaj och kokostopp!


Det här äter jag helst inte
Rädisor, kokt potatis, tråkigt ris, rå paprika, knäckebröd
och quorn.

Kaffe...
Dricker jag kanske lite för mycket av i bryggform men uppskattar
allra mest i havrecappuchinoform på café.


Matprodukter jag saknar...
Pågens stora, saftiga korvbröd 
(med varmkorv, rostad lök och mellanmjölk till).
Yoggis små drömyoghurtar med smak av fudge och choklad 
- en typisk helgfrukost när jag var liten.
Gilles Valentinhjärtan med nougat och 
hasselnötter, som försvann för något år sedan. 
På flingfronten: Kellog's wholegrain wheats med russinfyllning. 
På brödfronten: Pågens Äntligen. Vart tog de vägen?

Det här åt jag senast:
Keldas tomatsoppa tillsammans med en smörgås med mortadella
och körsbärstomater. Mmm, tomaterna börjar äntligen 
smaka något igen!


Det här är jag sugen på just nu:
Jag är nästan alltid sugen på köttbullar med potatismos,
och så även nu.

Det här vill jag rekommendera:
- Ladda ner Pressbyråns app och få en gratis glass 
varje måndag!
- Köp små, goda tomater och dränk dem i balsamico.
- Ät surdegsbröd. 
- Vårda din relation till mat som en
relation till en mycket viktig, kul och nära vän.
För mat är - och bör vara - just en vän.


Kramar,
H

1 kommentar :

  1. En lista som gjorde mig hungrig och glad här på biblioteket där jag sitter och pluggar. Kram från din Emma

    SvaraRadera