Almgrenska hemmet så helgen tillbringades hemma, med en skara på fyra
personer samt två katter. Vi åt vår traditionsenliga grötfrukost, tog en
frostig promenad, såg på Albert och Herberts julkalender,
lagade grönkålspaj och trillade köttbullar, fikade, grät en skvätt (jag),
såg på Kalle, delade ut några klappar, såg på ännu mer på TV och
sov sedan sött. Alldeles lagom.
Redan den 27:e dök jag in i vardagslivet igen och åkte ner till Malmö
för att gå på dagvården. Går hon fortfarande i behandling? tänker ni.
Ja, det gör jag. Och det är kämpigt och tröttsamt men också välbehövligt.
Jag måste framåt och vägrar nöja mig med att låta ätstörningen sitta kvar
i huvudet längre. Det måste vara nog nu. Alltså fortsätter jag gå på
föreläsningar, registrera mina måltider, ha terapisamtal och utmana mig
med diverse exponeringar (som att äta McDonalds flera dagar i sträck,
fika mycket och tacka ja istället för nej till oväntade erbjudanden.
Den 28:onde reste jag återigen norrut för att gå på släktens årliga julkalas.
Och det var verkligen så trevligt. Kanske har jag nu nått den ålder
där jag är vuxen nog att få ta del av äldre släktingarnas samtal och
gemenskap utan att uteslutas ur någonting. Samtidigt är jag de små
barnens yngsta, vuxna släkting, och blir därmed utsedd till lekkamrat
och barnvakt. Väldigt mysigt. Och! Inte heller maten kändes jobbig i år.
Bra va.
På fredagens eftermiddag, dagen innan nyårsafton, kom min vän Vanessa
och hälsade på mig i Malmö. Det var väldigt fint, det med. Jag visade henne
mitt universitet och därefter åt vi en finfin lunch på Ruths mitt i stan.
Ruths är litegrann som en blandning mellan en fransk bistro, en kantin,
en amerikansk deli och ett hippt ställe i Köpenhamn. Liv, rörelse, vackra
lokaler och oerhört vällagad mat. Vi år krabbtarte med endivesallad och
suuuurt surdegsbröd. Sedan gick vi på stan och avslutade med
en fika på ett stökigt St: Jakobs. Jag köpte ingenting men Vanessa
fyndade både sina favoritsnabbnudlar och en semla att ta med sig hem.
I lördags var det ju nyårsafton.
Jag vaknade sent och pysslade lite hemma i lägenheten.
Förra årets nyårsafton tillbringade jag på sjukhus, men i år kunde jag äntligen
fira precis som jag önskade: Hemma, med matlagning, reflektion och
framåtblickar, frågesport, Abba på stereon, gnistrande tomtebloss - och Emma.
Ja, vi tillbringade eftermiddagen och kvällen tillsammans och det var
ett helt perfekt avslut på året, tycker jag. Så vill jag fira alla mina nyårsaftnar.
En mer detaljerad redovisning av nyårshelgen kommer här:
vid bussen. Vi installerade oss hemma hos mig, satte på stereon och
sippade på en Gin och Tonic med granatäpple. Jag tog fram papper och pennor
- och så plitade vi ner våra önskningar och förhoppningar om det nya året.
Klyschigt men trevligt.
(och hade en fantastisk tröja på sig), hade förberett en deg och fyllning
till polska pierogi på förhand, så det var bara att sätta igång med att kavla
ut och vika ihop. De små, gulliga knytena kokades och stektes tillsammans med
lök och smör, och serverades tillsammans med gräddfil och surkål.
Det var så. Gott.
Sedan tävlade vi mot varandra i några quiz om året som gått.
Jag tror att Emma vann samtliga. Och sen, då? Jo, i min research kring det
historiska nyårsfirandet i Norden hade jag läst om nyårslyckor.
Alltså: Traditionen att smälta tenn och hälla det i kallt vatten, för att sedan se
vilka former som uppstår när tennet stelnar.
Ett hjärta kan betyda kärlek, små klumpar kan tyda på god ekonomi och så vidare.
Eftersom tenn både är lite hälsofarligt och svårt att få tag på så smälte vi socker.
Det gick ganska bra och det började bara brinna litegrann.
Resultatet: Emma kommer få relationsproblem men också styrka och pengar.
Jag kommer stöta på många kanelbullar, träd samt behöva ta det lugnt
(En av klumparna liknade en sköldpadda).
Klockan närmade sig nollnoll. Vi satte på Nyårsfirandet från Skansen på TV:n,
hällde upp Champis och tände varsitt tomtebloss.
Så slog det om till januari och fyrverkerierna fyllde himlen utanför fönstret. Skål!
Årets allra första måltid blev något vi aldrig lagat eller ätit förut;
Lemon posset, med små (halvt brända) shortbreads och lakritssalt.
Ganska gott, och väldigt lätt att ordna fram. Därefter gick vi och lade oss.
Vi kokade kaffe, provade att baka engelska crumpets, skar upp den saftigaste
av apelsiner och klyftade ett äpple. Att äta ett äpple på nyårsdagen ska
tydligen försäkra att man håller sig kry året ut. Så varför chansa.
Jag följde min vän till stationen inne i stan, slog på en podcast och
tog en skön promenad i stadsparken. Inte för att det lurade någon ångest i
kroppen som behövde promeneras bort, utan för att jag tyckte det var skönt.
Skönt va.
Det var den jul- och nyårsveckan det. Och ni, hur hade ni det?
Kramar,
H
Underbart fin jul- och nyårshelg du verkar haft! (och eftersom jag var en del av den kan jag ju intyga de). Så peppad på ett fortsatt fint år med dig. Kram
SvaraRaderaHanna! Vilken mysig blogg du har, så feel goodigt att kika in här, man vill bara hänga med dig en dag!! Ville bara säga det, haha <3
SvaraRadera